Als je geen tijd, zin of talent hebt om te schrijven, dan kan het handig zijn om iemand te vragen dat voor jou te doen. Dat wordt ghostwriting genoemd.
De voordelen?
✅️ je hoeft niet zelf te schrijven
✅️ je hoeft niet zelf te ploeteren achter je laptop
✅️ je hoeft je niet druk te maken over opbouw en taal
✅️ je krijgt je tekst kant-en-klaar van jouw schrijver
✅️ je tekst is er heel snel
Er bestaan verschillende soorten van ‘spookschrijven’ zoals je deze vorm van schrijven zou kunnen noemen. De bekendste manier van ghostwriting is het schrijven van een boek. Veel boeken van Bekende Nederlanders (denk aan actrices, zangers, tv-personalities, topsporters) zijn niet door henzelf geschreven. Soms is het heel duidelijk dat er een prof aan te pas kwam. Dan staat degene die achter de laptop zat met haar naam op de cover van het boek. Soms staat de naam van de schrijver binnenin het boek vermeld als ‘redacteur’. Het hangt er maar net vanaf welke afspraken de ghostwriter en het boegbeeld daar over maken.
Andere teksten die ghostwriters schrijven zijn speeches en blogs. Want de meeste ministers, burgemeesters, topondernemers en ceo’s ontbreekt het aan tijd om die zelf te schrijven. Zelfs – of juist – begenadigde sprekers laten dat graag aan professionals over.
Wat veel mensen niet weten is dat columns in vakbladen ook vaak door iemand anders zijn geschreven dan de persoon die als maker staat vermeld. Vreemd? Valt wel mee. Als directeur van een groot vervoerbedrijf ben je op allerlei vlakken een kei en grote kans dat schrijven daar niet bij hoort. In zo’n situatie vraag je gewoon iemand die wél vaardig is om jouw ideeën in woorden te vatten. Hoeft niemand te weten. En scheelt veel tijd en moeite.
Met een beetje fantasie kun je een mooi vraaggesprek in een krant of magazine ook als een vorm van ghostwriting zien. Natuurlijk zit je als interviewer aan het stuur want jij stelt de vragen, maar je doet je best de woorden en de ideeën van de geïnterviewde zo goed mogelijk over te brengen op papier. Zelf heb ik met veel plezier meer dan twintig jaar interessante, maar ook irritante en bijdehante mensen gesproken en hun woorden vormgegeven. De laatste jaren vooral mensen die met eten te maken hadden. Met veel plezier!
Onlangs schreef ik samen met Jordy Onkenhout een boek. Dat was nog mooier, omdat we lange gesprekken voerden en ik hem beter leerde kennen, waardoor ik nog beter vorm kon geven aan zijn woorden. Hij is heel enthousiast over onze samenwerking. En ik ook. Ook omdat ik door zijn lovende woorden nog eens extra met mijn neus op de feiten werd gedrukt hoe geweldig het is om iemand te helpen. Mede daardoor maakte ik Boek in vier uur.