Ga naar de inhoud

Van droom naar boek: wat kun je verwachten van ghostwriting?

Uitleg Ghostwriting afbeelding Corine Smitt

Samenvatting

Veel ondernemers vragen zich af hoe ghostwriting werkt en hoe hun boek écht hun eigen stem behoudt. In dit blog wordt het proces voor stap uitgelegd. 

‘Maar hoe gaat dat dan?’

Ik zit in gesprek met een ondernemer, laten we haar Sandra noemen, die een goed boekidee heeft. We hebben zojuist gesproken over waarom ze graag een boek wil publiceren, over de lezers die ze het liefst wil bereiken en wat ze haar lezers graag wil duidelijk maken.

Het is zonneklaar welke inhoud het boek zou moeten krijgen. Dus wil ik weten of ze nog vragen heeft. Een diepe rimpel verschijnt op haar voorhoofd. Het is duidelijk: iets zit haar hoog. En dan stelt ze haar vraag over het proces van ghostwriting: wat gaat er gebeuren als we gaan samenwerken: ‘Maar hoe gaat dat dan?’

Haar zorg is zichtbaar en haar vraag begrijpelijk. Het is een sprong in het diepe om iemand in te huren om jouw boek te laten schrijven. Sandra wil weten hoe ghostwriting in zijn werk gaat, wat ze kan verwachten en hoe ik ervoor ga zorgen dat haar verhaal goed tot zijn recht komt.

Hoe zorg ik ervoor dat het háár boek wordt? Dat haar unieke taal naar voren komt?

Inhoudsopgave

Jouw unieke visie

De eerste stap bij ghostwriting is het maken van een plan. In dat plan beantwoorden we samen een serie vragen: voor wie is dit boek, wat is jouw unieke visie op jouw vakgebied, wat wil je je lezers duidelijk maken, wat wil je met je boek bereiken en nog veel meer vragen waarop we een helder antwoord nodig hebben.

Boekidee: voor wie is je boek bedoeld? Wie gaat het lezen? Afbeelding Corine Smit.

Welke structuur werkt voor mijn boek?

Naar aanleiding van deze antwoorden maak ik een voorstel voor een structuur van je boek. De structuur is het houvast voor de interviews die later volgen.

Er zijn heel veel manieren om een verhaal te vertellen. Is het een handig om je verhaal chronologisch te vertellen of wil je een stappenplan uitwerken waarin je lezer bij elk hoofdstuk beter begrijpt hoe je iets het best kunt doen? Wil je vooral inspireren of wil je je lezers iets leren of allebei? Is het vooral een persoonlijk verhaal of is het slimmer om het persoonlijke deel compact te houden?

Hoe het traject voor ghostwriting eruitziet

Samen met het voorstel voor de structuur, maak ik een plan voor het boek. Daarin staan de praktische stappen die we zullen volgen: op welke datum gaan we beginnen, hoelang duren de interviews, waar komen we bij elkaar, in welke weken van het traject gebeurt wat?

De structuur en het plan stuur ik vervolgens naar je toe. Als de structuur en het plan akkoord zijn, kunnen we beginnen met het eerste interview.

Een serie interviews

Een ghostwritingproject bevat een serie interviews waarin de schrijver jou als opdrachtgever veel vragen stelt, goed luistert en aanvullende vragen stelt. De schrijver neemt de gesprekken op om die te gebruiken bij het schrijven.

Vaak gebruikt de schrijver een zogenaamde speech-to-tekst-methode zodat de audio-opname wordt omgezet in tekst. Deze transcriptie van het gesprek is een hulpmiddel bij het schrijven.

Na het eerste interview ontvang je als opdrachtgever een korte tekst van de schrijver waarin je een indruk krijgt van de stijl die de schrijver zal gebruiken. Na goedkeuring gaat de ghostwriter verder met het schrijven.

In de interviews gaan de opdrachtgever en de schrijver diep in op de kennis en expertise die in het boek zullen komen. Dat is nodig om het boek diepgang te geven én voor de schrijver om de materie goed te begrijpen. De opdrachtgever noemen we bij ons bureau ook vaak ‘de auteur’ omdat haar of zijn naam op de cover van het boek zal komen.

De eerste versie van het manuscript

Na de serie interviews maakt de schrijver de eerste versie van jouw boek: het manuscript. Dit stuurt de schrijver naar de eindredacteur. Die leest de tekst grondig, verbetert foutjes, stelt aanvullende vragen en doet suggesties. De schrijver gaat opnieuw aan de slag en maakt een nieuwe versie die de opdrachtgever ontvangt.

Goed om te weten: wie een ghostwriter inhuurt, moet tijd uittrekken voor het zorgvuldig lezen van het boek in wording. Ook al bespaar je veel tijd (maanden of misschien wel jaren…) er zit ook werk aan voor jou als ondernemer.

Het manuscript verbeteren

De volgende stap is een nieuwe afspraak met de ghostwriter waarin de opdrachtgever en de schrijver samen kijken hoe het boek nóg beter kan. De opdrachtgever heeft ook suggesties, wil een bepaalde passage toch anders verwoorden of ziet nog foutjes.

In deze fase worden geen nieuwe hoofdstukken meer toegevoegd. Het is soms wel mogelijk om extra tijd te bestellen. Met zo’n upgrade voeg je als opdrachtgever meer uren toe aan het pakket dat je hebt gekozen.

Als de nieuwe versie van het boek klaar is, verstuurt de schrijver de verbeterde tekst naar de eindredacteur. Die leest opnieuw zeer zorgvuldig, vist de laatste foutjes uit de tekst en heeft mogelijk nog enkele vragen. Als deze zijn opgelost en de tekst is aangepast, dan is het manuscript klaar!

PS Sandra’s boek is momenteel in de maak. Omdat haar boek zo’n duidelijke strekking heeft en haar houding zo enthousiast en positief is verwacht ik dat ze haar doelen kan bereiken die ze zich heeft gesteld voor haar boek.

Andere berichten

Gratis e-book!

Wil je gratis mijn meest waardevolle tips over schrijven ontvangen in jouw mailbox?