
Home » De kracht van kwetsbaar zijn in je boek
De kracht van kwetsbaar zijn in je boek

-
Ellen
- Schrijven
Samenvatting
Wie een boek wil publiceren kan maar het beste eerlijk zijn. Van het gladde verhaal, de glitter en de glamour, leert niemand wat. Laat het lelijke zien, de dieptepunten, de flaters, de momenten waarop je het niet meer zag zitten.
Introductie
Heel mijn leven was ik een beetje bangig. Niet altijd, niet in alle situaties en ook niet in elk gezelschap. Als ik me veilig voelde, dan zei ik wel wat ik écht vond. Wel vaak omfloersd, lief en zacht. Want stel je toch eens voor dat iemand me een bitch zou vinden.
Ik liet me vaak intimideren. Studenten die beter gebekt waren? Ik kroop in mijn schulp. Collega’s die anderen in de rede vielen, denigrerende opmerkingen maakten? Ik hield me stil. Familieleden die me goedmoedig plaagden? Een rood hoofd kregen ze terug.
Inhoudsopgave
Dapperder gedrag
Langzamerhand is dat gevoel van minder waard zijn, onzekerheid en aanpassen verdwenen. Ik merk aan mensen om me heen dat ze het stoer vinden als ik deel over mijn soms onderdanige gedrag waar ik zo moeilijk van los kwam.
In een post op LinkedIn kreeg ik online en offline hartverwarmende reacties. Goed dat ik dat deelde! Stoer van je! En ook: herkenbaar. Ik vind het enerzijds mooi dat anderen zich herkennen, maar ik vind het ook pijnlijk.

Kwetsbaar durven te zijn in je boek
In een boek stimuleer ik ondernemers om zich ook kwetsbaar op te stellen. Of het nou gaat om je eigen gedrag, je eigen jeugd of je eigen pad: successen delen zijn waardevol maar laat de stomme acties, de misperen en blunders niet liggen. Laat het licht er maar op schijnen, dan verdwijnen de demonen vanzelf in de krochten van de aarde, waar ze thuishoren.
Casus: de krachtig van eerlijk je verhaal delen
Een ondernemer die ik nu begeleid hoefde ik helemaal niets te vertellen over kwetsbaar zijn. Die deelt haar hobbelige pad eerlijk. Bewonderenswaardig en een voorbeeld voor iedereen. Ze heet Maaike de Gans, en haar boek dat in het najaar van 2025 verschijnt is zeer de moeite van het lezen waard. Juist wat ze leerde van haar minder handige acties maakte haar sterker in haar werk als manager in de zorg.
In de media is ze heel open, in Trouw vertelde ze bijvoorbeeld over een financiële beslissing van haar en haar man die leidde tot een grote schuld. Je kunt erover zwijgen maar Maaike kiest ervoor om het juist wel te delen. Dat vind ik dan weer stoer.
Belangrijker nog: ze vertelt in haar boek hoe ze moeilijkheden in haar werk te boven is gekomen. Door een training te volgen raakte ze van het stotteren af. Inmiddels is ze een bevlogen zorgmanager die vindt dat we de zorg kunnen helen met magie. De magische manager is haar bijnaam én de naam van de podcast die ze maakt over de zorg.
Waarom ik zo’n bewondering voor haar heb? Omdat ze anderen helpt door haar verhalen te vertellen. Lezers herkennen zich, voelen zich gezien en weten dat ze niet alleen zijn. Kwetsbaarheid kan als zwakte voelen en falen als iets om je voor te schamen. Gevoelens kun je beter niet tonen. Bescherm jezelf want anders trapt er iemand op je hart.
Het rauwe verhaal is altijd waardevoller dan het succesverhaal
Ik geloof dat kwetsbaarheid juist bizar krachtig is. Door je kwetsbaar op te stellen toon je moed. Je laat jezelf zien. Je bent eerlijk over wat er in je omgaat. Je deelt niet alleen je succesverhalen maar ook je dagelijkse tobberijen. Hoe kan iemand je ooit helpen als je nooit toont waar je mee in je maag zit?
In een boek is het rauwe verhaal ook altijd waardevoller dan de shiny version. Wie wil nou alleen het gladde verhaal lezen? Niemand toch? Het is bovendien ongeloofwaardig. En het raakt de lezer niet, als het om een boek gaat. Niemand gelooft je als je vertelt dat je leven één grote droom was. Zo werkt het leven nu eenmaal niet.
De paradox van je kwetsbaar opstellen
Het paradoxale is wel dat we kwetsbaarheid vaak bewonderen als we die zien in anderen, maar dat we het bij onszelf als een risico zien. Wanneer iemand open is over zijn of haar ervaringen, voelen we verbinding. We herkennen onszelf in de ander, en dat maakt dat we ons minder alleen voelen.
Het is niet de perfecte buitenkant die ons inspireert, maar de moed om te laten zien wat er onder de oppervlakte speelt.
Een mooi recent voorbeeld vind ik het boek van Karim Hamghar waarin hij vertelt dat mbo-studenten nog steeds worden onderschat. Zelf kreeg hij ook als mbo’er te horen: ‘Maar dat begrijp jij toch niet’. Nog steeds zijn dat woorden die de studenten horen. Karims boek is een felle aanklacht tegen de vooroordelen. Hij doopt mbo daarom om in Meest Belangrijke Onderwijs van Nederland. Over van je kwetsbaarheid je kracht maken gesproken!
Dan Karaty – in ons land bekend door So you think you can dance – vertelt in zijn boek over zijn verslaving aan alcohol. En dichterbij huis: Eveline den Boeft vertelt in haar boek Sterk wijf in een zwak lijf (waarbij ik haar bijstond om haar vertellen op papier te krijgen) hoe zij door een val een lawine van lichamelijke klachten kreeg. Toch is ze erin geslaagd te blijven werken en om zelfstandig en onafhankelijk te blijven. Een stoer en ontroerend verhaal (Geraldina Metselaar interviewde haar voor AD over haar boek).
Laat dus niet de gladgestreken versie zien waarin alles op rolletjes loopt, maar deel verhalen waarin je struikelde, twijfelde en daarvan leerde. Hoe meer je als schrijver durft te geven, hoe groter de kans dat je lezer zich echt met jou verbindt.
Durf jij echt eerlijk te zijn?
Kwetsbaarheid is niet altijd makkelijk. Het vraagt om moed, zelfacceptatie en het loslaten van de behoefte om controle te houden over hoe anderen je zien. Maar als je het aandurft, opent het de deur naar diepere relaties, echte verbinding en een gevoel van vrijheid. Dat weet ik nu ook. Ik weet dat je niet perfect hoeft te zijn om impact te maken. Je hoeft alleen maar de echte versie van jezelf te zijn.
Ik nodig je uit om vandaag iets te delen waar je normaal voor zou terugdeinzen. Schrijf het op, zeg het hardop, of deel het met iemand die je vertrouwt. Misschien iets over jezelf in je bedrijf of praktijk of iets uit je privésituatie.
Wie weet leidt dat tot het begin van je eigen boek. Mocht je hulp nodig hebben, dan nodig ik je van harte uit voor een oriënterend gesprek waarbij ik naar je boekidee kijk. Stuur dan een mailtje naar ellen@elenapublishing.nl, dan vinden we samen een geschikt moment.
Andere berichten

