Ga naar de inhoud

In de media

Hieronder vind je een greep uit de (social) media over mijn werk als auteur en journalist (een keuze uit artikelen voor AD en NU.nl vind je hier en hier).


Tv-reportage boekpresentatie Mannen of muizen

Het boek van Jordy Onkenhout en Ellen den Hollander is vanaf deze week te koop. In een volle kantine van SV Hoofddorp werd hun boek ten doop gehouden. NH Nieuws maakt een reportage die ook op de site van NOS verscheen.

In de reportage komen de makers aan het woord, net als een verpleegkundige van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp, Ingrid van Amerom, die voor Jordy heeft gezorgd toen hij werd behandeld.. Uitgever en schrijfster Ellen den Hollander heeft zijn verhaal opgeschreven. Ze bewondert Jordy om zijn veerkracht. “Je ziet dat er gedurende zijn ziekte zoveel levenskennis bij is gekomen. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je zo vaak opnieuw de strijd moet aangaan met je ziekte.”

Bron: NOS NH Nieuws | 18 november 2023

Wat studenten voeding in Wageningen willen weten over media

Heel erg leuk om Ellen den Hollander te mogen ontvangen bij Wageningen University & Research.

Zij vertelde onze MSc studenten Nutrition & Health over wetenschapscommunicatie omtrent voeding vanuit het perspectief als redacteur, nadat ik dat twee weken eerder deed als wetenschapper. Waardevolle toevoeging voor de studie en leuk kijkje achter de schermen voor studenten. #scicomm

Bron: LinkedIn | 19 april 2023


‘Van bureauredactie AD Magazine naar online redacteur’

Het journalistieke veld beweegt snel, op redacties ontstaan hagelnieuwe functies die nog niet in het woordenboek staan. Ook klassieke journalisten bewegen mee, soms naar posities waar ze zelf niet aan dachten. Zoals Ellen den Hollander van AD.

“Werken bij de online-redactie: ik had er al eerder over nagedacht, maar het leek me zo vluchtig. De houdbaarheid van een online stuk voelt kort. Bovendien heb ik altijd moeite gehad om kostbare journalistieke verhalen zomaar gratis over de schutting te gooien.
Lees verder op de site.

Bron: Campus DPG Media

‘Het verhaal zit al in mijn hoofd’

Als kind schreef ze al verhalen en nog steeds geniet ze van dingen verzinnen. Afgelopen week verscheen het vierde boek van Ellen den Hollander: Over de grens.

In de woonkamer van Ellen den Hollander (47) staat een wand vol boekenkasten. Na een studie Nederlandse taal- en letterkunde kwam ze in de journalistiek terecht. ,,Ik wilde altijd al schrijven. Op mijn tiende schreef ik het boek El caballo loco, het gekke paard. Het verhaal speelde zich af in Spanje, waar mijn opa en oma woonden. Ik heb het bij het schrijven nodig dat ik het voor me zie. In mijn hoofd speelt het verhaal zich af. Vervolgens beschrijf ik wat ik zie.”

Haar vierde boek, Over de grens, speelt zich dan ook vooral af in Rotterdam, Den Haag en het Westland. ,,Deze omgeving ken ik heel goed. Ik woon in Rijswijk, werk in Rotterdam en heb familie wonen in het Westland. Het Westland vind ik altijd een mysterieus gebied. In het boek zit een fictieve weg in De Lier, maar ik weet waar hij loopt. Zo’n typische Westlandse weg met water ernaast, waar je via een bruggetje naar een bedrijf gaat.”

In Over de grens vertelt Den Hollander het verhaal van Amy, een jonge journalist die in contact komt met een Koerdische vluchtelinge.

Mensenhandel

,,Zij komt uit Mosul en is een Jezidi. Samen met twee nichtjes is ze gevlucht, maar haar nichtjes komen in de mensenhandel terecht en zijn hier slechter af dan daar. Omdat zoiets ook echt gebeurt, maak ik me daar boos over en vraag ik me af hoe dat zou zijn.”

Ondanks dat het boek over een vrouwelijke journaliste gaat, is het niet autobiografisch. ,,Wel schrijf ik over hoe het gaat op een redactie van een krant”, zegt Den Hollander. ,,In vorige boeken zaten misschien situaties die herkenbaar waren voor collega’s. Al blijft het altijd fictie.”

Een van de hoofdpersonen in haar boek woont in Scheveningen, vlak bij de haven. Den Hollander weet uiteraard ook precies waar hij woont. ,,In een penthouse aan de Dr Lelykade.” Naast in bekende plekken, verdiept Den Hollander zich ook in achtergronden. ,,In augustus 2014 was er een massamoord in Mosul op Jezidi’s. Een deel van hen stond op een berg en is gered door de Amerikanen. Heel spectaculair allemaal, maar ik vroeg me toen af wat dat voor mensen zijn en wat hun achtergrond is. Het bleek dat Jezidi een uitstervend volk is en dat zij door moslims worden gehaat. Uiteindelijk komt er maar een klein deel van al dat uitzoekwerk in mijn boek terecht. Maar daar is wel een soort kern of kiempje voor dit verhaal ontstaan.”

Passie

Hoewel het al haar vierde boek is, ging het schrijven niet bepaald vanzelf. ,,Ik had de lat weer hoger gelegd. Daarom is dit ook de tweede versie van het boek. Het verhaal werkte niet en ik kwam er maar niet achter waarom. Ik ben toen naar Amerika gegaan voor een cursus van verhalengoeroe Robert McKee. Na drie intensieve dagen dacht ik: daarom werkt het niet. Ik heb de eerste versie opzij gezet en ben opnieuw begonnen. Dat heb ik met een lach gedaan, omdat ik wist waarom ik het deed.”

Schrijven blijft een passie voor Den Hollander. ,,Als ik vrij ben ga ik schrijven. Ik hoop dat ik dat nog lang mag blijven doen. In het laatste hoofdstuk van dit boek staat de deur op een kier voor een vervolg. Amy is een leuk type, waar ik wel verder mee kan. Er staat nog geen letter op papier, maar in grote lijnen weet ik het verhaal al. Ik weet alleen nog niet hoe het afloopt.”

Wessel van Houdt
Bron: AD Haagsche Courant | 30 april 2018


Boek van Erwin Wijman.

De 7 redenen waarom jij als professional ook een boek moet schrijven

Je loopt rond met het plan een boek te gaan schrijven? Al lang ook? Doen dan! Brengt je veel plezier, nieuwe contacten, never a dull moment anymore en welja ook aanzien😀

Ga de volgende twee dingen doen. Lees eerst het hoofdstuk ‘De 7 redenen waarom jij als professional ook een boek moet schrijven’ uit mijn nieuwe boek Wat je verkoopt ben je zelf.

En stuur dan Ellen den Hollander een bericht, zij begeleidt ondernemers die ‘nu echt dat boek willen schrijven: van idee tot manuscript’.

Bron: LinkedIn | 25 mei 2023


Verslaggever Timo Klein Bennink wordt gevonden op het platte dak van een appartementencomplex in Amsterdam.

Dood van sterverslaggever (recensie)

In ‘Door het vuur’, het thrillerdebuut van AD-journalist Ellen den Holllander, was Evelien Bos nog een zwaarlijvige verslaggeefster en vertolkte ze een bijrol. In haar tweede boek, ‘De primeur’, speelt Bos een van de hoofdrollen en is ze een mannenmagneet. Haar mannelijke collega’s verrekken hun nek als ze voorbijroetsjt over de redactie van het hoofdstedelijke dagblad.

Bos moet achterhalen wat haar collega Timo Klein Bennink in de laatste weken van zijn leven allemaal uitspookte. Deze sterverslaggever werd dood aangetroffen op het platte dak van een winkel. Overleden na een val van de vijfde verdieping van zijn flat.

Maar werd hij hierbij een handje geholpen? Een andere verhaallijn volgt de wederwaardigheden van de Roemeense homo Dumitro. Den Hollander weet deze verhaallijnen knap met elkaar te verweven. Maar ze heeft daar wel een ontzettend lange aanloop voor nodig. Tot pakweg de helft van het boek gebeurt er niets noemenswaardigs.

Daarna gooit zij de turbo er vol op en trakteert ze de lezer op een spectaculair verhaal, met een flinke dosis spanning en verrassende wendingen en een apotheose in de vorm van een fraaie snoekduik van verslaggeefster Bos.

Ellen den Hollander – De primeur Q, Amsterdam; 288 blz., EUR18,95
Bron Leeuwarder Courant | 24 februari 2012
Door: Peter Kuijt


De spanning spat eraf (recensie)

Ellen den Hollander weet hoe je thrillers schrijft: mijd clichés en bouw de spanning handig op. Jammer alleen dat haar heldin niet van karnemelk houdt.

Altijd prettig als een auteur zich verbetert in een tweede boek. Was het thrillerdebuut van Ellen den Hollander nog een aardig verhaal met te veel clichématig taalgebruik, het net verschenen ‘Primeur’ wordt daardoor veel minder ontsierd. Misschien ook wel doordat Den Hollander kan putten uit haar eigen ervaring als dagbladjournalist en zo realistische details kan aanbrengen.

Journaliste Evelien Bos speelt de hoofdrol in het oplossen van de moord op een collega-journalist. Deze fanatieke onderzoeksredacteur, zo ontdekken Bos en een collega van de economieredactie, was op het moment dat hij van zijn eigen galerij werd gegooid een mogelijk schandaal op het spoor.

Aan Bos de taak om twee dingen te ontdekken: de primeur waar haar overleden collega op jaagde én de identiteit van zijn moordenaar. De adjunct-hoofdredacteur van Bos ondersteunt het werk van zijn ondergeschikten, ook al wordt hij geplaagd door financiële strubbelingen met zijn nieuwe uitgever. Den Hollander is niet in de valkuil getrapt om deze chef onverkort tot vijand te promoveren.

Door deze hoofdintrige weeft de auteur vakkundig een tweede verhaallijn. Want wat heeft een homoseksuele Roemeen die in Amsterdam pinautomaten skimt nou te maken met de journalistenmoord? Stapje voor stapje krijgt de lezer op die vraag een overtuigend antwoord.

De afloop is beslist de moeite waard, een race tegen de klok met een afloop die misschien wel een beetje ongeloofwaardig is, maar de spanning spettert ervan af. Net als het plezier waarmee Den Hollander de ontknoping neerzet. Zo’n knaller lees je niet snel in de doorsnee vrouwenthriller.

Helemaal clichévrij blijft ook dit tweede boek niet. Zo snakt journaliste Bos op vele momenten, zelfs als ze wordt bedreigd, naar een glas witte wijn. Altijd weer die witte wijn! Er zou eens een prijs uitgeloofd moeten worden voor damesthrillers waarin de heldin smacht naar een origineel drankje, zoals karnemelk of whiskey. Jammer is ook dat de slotpassage doet denken aan het einde van Hollywoodfilms, die altijd nog even de moraal van het verhaal erin moeten prenten. Maar het boek als geheel maakt benieuwd naar nummer drie van Den Hollander.

Ellen den HollanderDe primeur. Querido, Amsterdam. ISBN 9789021441351; 280 blz. EUR 18,95
Bron: Trouw | 3 mei 2014
Door: Edwin Kreulen


Charles den Tex en Ellen den Hollander bij Janneke Siebelink (bij Bol.com).

Meet & Greet met Charles den Tex (thrillerblog)

Zo tref je vaak maar één interessante gast en nu ineens twee! Bij bol.com waren afgelopen woensdag namelijk zowel Ellen den Hollander als Charles den Tex te gast tijdens het ‘lunchinterview’ van Janneke Siebelink. En ik mocht er weer bij zijn, té gek.

Charles den Tex is inmiddels een welbekende naam in thrillerland. Naast onder andere drie maal de felbegeerde Gouden Strop en de Crimezone Thriller Award gewonnen te hebben, sleepte vorig jaar zelfs de Gouden Vleermuis voor zijn hele oeuvre in de wacht. Zeker geen groentje in het vak dus. Iets minder bekend is misschien Ellen den Hollander, maar ook zij timmert hard aan de weg. Onlangs verscheen alweer haar derde thriller ‘Noodtoestand‘.
Door: Mike van Barneveld


foto Mike van Barneveld

`Een virus stuur je zo de wereld in’ (reportage)

De site van de NAVO die is platgelegd, speculaties dat het besturingssysteem van een vermiste toestel is gehackt. Het zou zo uit het boek van AD-journaliste Ellen den Hollander kunnen komen. AD-journaliste beschrijft in boek hoe een cyberaanval uitmondt in chaos.

AMSTERDAM | In haar derde thriller Noodtoestand schetst AD-journaliste Ellen den Hollander hoe kwetsbaar de wereld is voor cyberaanvallen. In het boek – eerder verschenen van haar hand Door het vuur en De primeur – schetst Den Hollander hoe virtuele sabotage de Nederlandse samenleving in korte tijd volledig ontwricht.

Met het Binnenhof als decor zien we dat het platleggen van betalings- en dataverkeer kan uitmonden in fysieke plunderingen, anarchie en chaos. Een reële dreiging in onze aangeharkte maatschappij, vindt Den Hollander, die gistermiddag samen met bestsellerschrijfster en collega Saskia Noort Noodtoestand presenteerde in een bomvolle Literaire Thrillersalon op de Amsterdamse Wallen.

,,De titel Noodtoestand kwam als eerste bij mij op. Ik dacht: wat gebeurt er met ons leven als er maar één plugje wordt losgetrokken. Dat kan enorme gevolgen hebben. Zeker als het bij de overheid gebeurt, die onze veiligheid in de gaten moet houden. Lekken in systemen, instanties die slordig met gegevens omgaan. En hoe vaak gebeurt het niet dat je niet kunt internetbankieren.

,,Maar het gebeurt ook dichter bij huis: inbraken in je computer, zogenaamde phising-mails waardoor je het gevaar loopt dat onbekenden toegang krijgen tot je bankrekening, creditcard of DigiD-code. Ik zeg met Noodtoestand niet dat we paranoia door het leven moeten. Ik hoop alleen dat mensen zich af en toe bewust zijn van de gevaren van internet. Onderkennen dat het geen vervan-mijn-bedshow is.”

Zelf is Den Hollander nooit slachtoffer geworden van hackers. ,,Maar ja, ik ben dan ook licht neurotisch als het gaat om bijvoorbeeld online creditcard gebruik. En als ik geld uit de muur haal, scherm ik mijn pincode af uit voorzorg voor skimmers.”

Volgens een eerste lovende reactie van Dick Berlijn, cyberveiligheidsadviseur en voormalig Commandant der Strijdkrachten, is dat helemaal geen hysterisch gedrag. Integendeel. Hij vindt dat Nederlanders te goed van vertrouwen zijn en meer maatregelen moeten treffen tegen cybercrimes. ,,Al is het maar een firewall installeren of niet allerlei gevoelige informatie in de cloud zetten.”

Zelf heeft hij een veiligheidsprogramma op zijn computer draaien en plakt hij zijn webcam met een sticker af. ,,Mijn rekening is nooit geplunderd, maar uit mijn naam zijn wel Viagra-mails en andere spam naar collega’s gestuurd. Heel vervelend. En technisch is het ook mogelijk dat hackers, zoals Noodtoestand beschrijft, distributiecentra en het verkeer ontregelen zodat je op een gegeven moment voor lege schappen staat in Albert Heijn of C1000. Echt: het is geen sciencefiction. Het is tegenwoordig moeilijker een bom aan boord van de KLM te smokkelen dan om vanaf je zolderkamer virussen de wereld in te sturen die grote bedrijven en uiteindelijk ons leven platleggen.”

Den Hollander, die fulltime voor het AD werkt, schreef Noodtoestand in 1 jaar tijd. ,,Gedurende die periode stond ik eerder op en ging later naar bed om voor en na mijn werk met het boek bezig te zijn. Ik moest gedisciplineerd leven om dit vol te kunnen houden. Maar het loont: ik schrijf graag over actuele, urgente zaken.”

Collega Saskia Noort juicht dit toe: ,,Zo’n 10, 12 jaar geleden was het thrillergenre nog het domein van mannen, een male chauvinist pig-bolwerk. Nu met Ellen, Marion Pauw, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en anderen is dit totaal omgedraaid.”

Bron: AD | 17 maart 2014
Door: Annemart van Rhee 


Portret van Ellen den Hollander. Foto Joost Hoving

Hoe actueel kan een boek zijn (interview)

Hoe actueel kan een boek zijn? Nauwelijks een week nadat De primeur, het nieuwste boek van journaliste en misdaadauteur Ellen den Hollander, verscheen, meldden alle kranten en tv-programma’s dat een bende Roemeense skimmers (van pinautomaten) is opgerold. Eenzelfde gang van zaken als in De primeur uitvoerig is beschreven.

Maar ook bankfraude en verfoeilijke homohaat spelen een rol in het boek. Ellen den Hollander houdt niet van vrijblijvendheid. Als financieel redacteur van het Algemeen Dagblad, gespecialiseerd in fraudezaken, schrijft zij graag over onderwerpen die haar raken, zoals fraude, corruptie en misleiding. Als decor voor haar verhaal heeft zij gekozen voor een krantenredactie, een werkplek die zij kent als haar broekzak en van waaruit op legitieme wijze onderzoek kan worden gedaan. Haar belangrijkste speurneus is Evelien Bos, journaliste, workaholic, moeder, mannenmagneet en alcoholliefhebster met een open oog voor jong mannelijk schoon.

Bron: Hebban | 12 februari 2012
Door: Kees de Bree

Lees verder op de site.


In de koffer van…. (interview)

Niets menselijks is de thrillerschrijver vreemd. Dus als het vakantie is, worden er doorgaans meerdere boeken meegenomen. Hebban|Crimezone neemt een kijkje in de bagage van Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs. Gaat er literatuur mee of misdaadliteratuur? Ellen den Hollander kocht bij Barnes & Noble een boek van Baldacci omdat het verhaal zich afspeelt in Florida waar de ze die vakantie uithangt.

Bron: Hebban | 18 augustus 2014

Lees verder op de site.


Thrillerschrijvers bloggen: Gastblog 

Vaak intrigeert een nieuwsitem direct.

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. Ingrid Oonincx en Anita Terpstra vragen daarom aan collega-auteurs te vertellen over hun schrijfervaringen. In deze afleveringen: Ellen den Hollander.
Bron: Hebban | 27 februari 2012

Lees verder op de site.