
Home » Geen tijd om een boek te schrijven: zo lukt het wel
Geen tijd om een boek te schrijven: zo lukt het wel

-
Ellen
Samenvatting
Als het mogelijk zou zijn om bij toverslag een week aan de maand toe te voegen, zouden veel mensen meteen bij het kruisje tekenen. Kom maar door met die extra uren. Zeker als je ondernemer bent en altijd druk. En helemaal als je van plan bent om een boek te schrijven en je agenda net grondig hebt bestudeerd. Waar vind je in vredesnaam ruimte voor zo’n megaproject?
Hoe begin ik met mijn boek?
Als het mogelijk zou zijn om bij toverslag een week aan de maand toe te voegen, zouden veel mensen meteen bij het kruisje tekenen. Kom maar door met die extra uren. Zeker als je ondernemer bent en altijd druk. En helemaal als je van plan bent om een boek te schrijven en je agenda net grondig hebt bestudeerd. Waar vind je in vredesnaam ruimte voor zo’n megaproject?
Inhoudsopgave
Snel je boek schrijven
Juist omdat ik veel ondernemers zie worstelen met hun boek, zie ik hoe het voor geen meter werkt. Het kan zoveel handiger, aangenamer, sneller, weet ik door mijn ervaring met schrijven van mijn eigen boeken en die voor anderen. Ik zie vier wegen die je kans op succes drastisch vergroten: geef het schrijven prioriteit, denk ik mogelijkheden laat AI voor je werken en denk eens aan de meest comfortabele manier (die vind je bij punt vier).
1 Geef je schrijfproject prioriteit
Even een krankzinnige gedachte. Stel je voor dat huisuitzetting dreigt voor iemand van wie je veel houdt. Als ze op straat terechtkomt, kan ze fluiten naar een nieuwe woning. De deadline is over twee maanden en alleen jij kunt haar helpen door een boek te schrijven. Als je dat lukt – met schrijven beginnen en twee maanden stug volhouden tot het klaar is – dan mag je vriendin/zus in haar huis blijven wonen. Alles hangt af van dat boek. Zou het je dan lukken om een maand lang een uur per dag aan dat boek te werken?
Een boek schrijven is vooral: prioriteit geven aan schrijven en een deadline stellen. Dan krijgt uitstelgedrag veel minder kans. Ik heb het onlangs zelf meegemaakt. De deadline voor een boek dat ik voor een ondernemer zou schrijven ging twee maanden naar voren. Kon dat?, was de vraag van de opdrachtgever en zijn uitgever. Ja, zei ik. Dus moest ik het op tijd afmaken. Ik had een deal gesloten en dan houd je je aan je afspraak. Dat betekende wel dat ik een paar weken langere dagen maakte, ‘s avonds zeven dagen lang doorwerkte en weinig tijd voor mezelf nam. Maar het lukte wel, puur omdat ik het project topprioriteit heb gegeven. Opgeven was geen optie.
Dit is strategie 1.
2 Zoek naar mogelijkheden
Voor de tweede strategie die werkt, wil ik graag beginnen met een quote. Ik heb een fantastische businesscoach die altijd met de beste quotes strooit. Een van mijn favoriete quotes is: Winners find ways. Oftewel: als je zoekt, is er altijd wel een mogelijkheid te vinden. Ik denk dus altijd: hoe kan het wel? Die les kun je overal op toepassen: op problemen in je bedrijf, situaties in je gezin én als het gaat om het schrijven van een boek.
Een van de leerzaamste lessen in dit opzicht leerde ik uit het boek Time to write van Kelly Stone. Zij sprak voor haar boek schrijvers over hun schrijfgewoonten. Het boek maakte gehakt van alle excuses die ik toen nog had. Haar motto is: hoe druk je ook bent, je kunt altijd tijd vinden om te schrijven. Voordat je gaat sputteren (ja maar met mijn agenda, ja maar ik heb zes kinderen, ja maar ik heb een bedrijf en zorg voor mijn zieke vader): overal zijn oplossingen voor. Kelly zegt niet dat je alles moet laten vallen, maar ze laat je zoeken naar mogelijkheden. Zelf stond ze tijdens het schrijven van haar boek om vier uur op zodat ze kon werken voordat haar kinderen wakker werden.
Ik kan het boek enorm aanraden maar de belangrijkste inzichten voor mij waren:
– Ervaren schrijvers hebben hun eigen schema wat goed werkt, dus probeer erachter te komen welke omstandigheden je nodig hebt om optimaal te schrijven (locatie, tijd, ruimte);
– Ontdek wat voor jou werkt (liefst ’s avonds, ‘s ochtends of overdag, korte sprintjes maken of langere blokken, vaste tijden of wanneer het maar uitkomt);
– Ook met gezin kun je schrijven (je kunt taken uitbesteden aan gezinsleden en aan professionals). Waar je gezin ziet staan kun je ook bedrijf invullen;
– Iedereen heeft tijd die je kunt gebruiken om te schrijven: dan maar een tijdje geen series kijken, dan maar een tijdje sociale verplichtingen tot een minimum beperken, dan maar een tijdje de boodschappen laten brengen, dan maar een tijdje een iets minder schoon huis.

3 Gebruik van AI voor je boek
Let op, ik zeg niet dat je je hele boek moet schrijven met een chatbot. Als jij jouw unieke verhaal wilt delen, met je eigen stem, je eigen ervaringen en je eigen verhaal dan moet je het niet hebben van AI.
Wat wel kan, is hulp vragen als het gaat om de structuur van je boek. Dat is niet zo moeilijk. Geef je chatbot zoveel mogelijk informatie over de insteek van je boek, vertel welke onderwerpen je wil aansnijden, geef ook aan waar je boek niet over gaat.
Leg uit dat je een structuur nodig hebt voor je boek en de aanvullende wensen die je hebt (misschien wil je per se acht hoofdstukken omdat je acht lessen hebt die je wil delen of wil je per se een onderverdeling in delen en hoofdstukken).
Druk op enter en verbaas je over het resultaat.
Absoluut niet perfect, maar wel een begin van een ontdekkingstocht om de structuur beter te maken. Je kunt dit doen op boekniveau, maar je kunt deze werkwijze ook toepassen op hoofdstukniveau en als je echt los wil gaan op paragraafniveau.
Daarna moet je natuurlijk zelf aan de slag om de tekst daadwerkelijk uit te schrijven maar je hebt jezelf wel veel tijd bespaard.
PS Voorwaarde is wel dat je al weet wat je wilt schrijven en welke mogelijkheden er zijn om je boek te schrijven.
4 Kies voor gemak
Heb je alle voorgaande tips geprobeerd? Structuur gemaakt, tijd gevonden en zelfs een tijdje geschreven? Lukt het toch niet om voldoende tijd vrij te maken? Kost het je te veel tijd en schiet het voor geen meter op? Ook omdat AI echt niet als het schrijfwerk uit handen kan nemen.
Misschien ontdek je gaandeweg dat het schrijven voor jouw een hellegang is. Dat je dit gewoon NIET wil doen. Tijd voor strategie nummer vier.
Ik hoorde van een ondernemer die op haar tandvlees liep toen haar boek eindelijk verscheen. Haar gezin had twee jaar lang geleden want mama was alleen maar met haar boek bezig geweest. Iedereen werd er ongelukkig van. Als het schrijven zo aansleept, is dat voor niemand leuk, ook al heb je na afloop een boek.
Dan ben vooral dolgelukkig dat het eindelijk af is en heb je vervolgens nul energie om het boek te promoten.
En daar doe je het toch voor. Je wil iets met je boek, toch?
Een alternatief voor iedereen die zich hierin herkent: er bestaat een wondermooie dienst en die heet ghostwriting.
Dat betekent dat een professionele schrijver jouw boek schrijft. Natuurlijk kost dat ook tijd, maar veel minder dan als je het zelf doet. De tijd zit in de interviews die je doet met je eigen persoonlijke schrijver, in het lezen van de hoofstukken en in het doorgeven van suggesties en verbeteringen met je schrijver.
Dat is geen beproeving – dat is fun. En je weet ook: de ghostwriter kan schrijven. Dat boek komt er! Met ghostwriting bespaar je jezelf een berg tijd, je bent veel eerder klaar, én je hebt een boek dat staat als een huis. Geen geworstel, geen gedoe, geen
Wil je dat? Lijkt het je heerlijk om het schrijven uit te besteden – zoals je het schilderwerk, onderhoud aan je auto en het plaatsen van zonnepanelen ook aan een ander uitbesteedt?
Plan dan een gesprek met mij in, dan denk ik even met je mee. Dat kan hier.
Andere berichten

