Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Het bijzonderste boek dat ik las in 2023

Het bijzonderste boek dat ik las in 2023

Ik lees de gekste boeken… nu eentje over de duivel

Dit boek las en luisterde ik. Het heet ‘De duivel te slim af zijn’ en het is geschreven door Napoleon Hill. De auteur is wereldberoemd geworden door zijn boek ‘Think and grow rich’. Van dat boek zijn miljoenen exemplaren verkocht. Dit duivelboek is niet zo bekend.

Onterecht, want het bevatte waardevolle lessen. Napoleon Hill vertelt hierin de duivel in eigen persoon te hebben gesproken en hem zijn geheimen te hebben ontfutseld. Het boek is geschreven in 1938 en is heel lang verborgen gebleven. De erven van de auteur waren bevreesd voor de reacties van religieuze instituties, grote ondernemingen en onderwijsinstellingen. Die krijgen er namelijk nogal van langs in dit boek.

Want sigaretten en drank maken je willoos, op school leer je niet zelf te denken en de kerk houdt je dom en angstig (als je bang bent voor de duivel, ben je gemakkelijk te manipuleren). Terwijl je de tabakindustrie, de stokers en brouwers, de kerken en de scholen juist als handlangers van de duivel zijn, stelt Hill.

Het is natuurlijk een allegorie. Wie in de ban van de duivel raakt, kiest voor het lamlendige, verslaafde en bange gedrag dat we massaal als mensheid vertonen. We hangen op de bank terwijl we onze dromen kunnen najagen, we zijn verslaafd aan alcohol, social media en drugs om niet de pijn te hoeven voelen van onze onvrede die sluimert, we zijn ontevreden over ons werk maar durven onze baan niet op te geven om echt te gaan doen waar ons hart ligt. Als we niet oppassen leven we een klein, benauwd leven. Ik zou bijna zeggen dat de dood dan een opluchting is, maar dat is wellicht wat cru.

De duivel onthult met smaak in dit boek hoe hij volksstammen laat dwalen. Hij maakt met angst en verslavingen makke schapen van mensen, die vervolgens doen wat anderen hem opdragen. Ze zijn zijn onderdanen geworden.

De onderliggende boodschap is natuurlijk: denk voor jezelf, droom groot en jaag die droom na, doe wat je zelf wilt doen, maak plannen.

En vooral: zorg dat je een DOEL hebt. Mensen die doelgericht zijn hebben geen tijd voor geneuzel en gedraal. Die staan ‘s morgens op in de wetenschap dat ze iets gaan doen dat hun leven zin geeft. Die denken zelfstandig, geven wat ze willen krijgen en nemen duidelijke beslissingen. Belangrijk dus: verlies je doel nooit uit het oog.

Dit boek kost 24,99 (hardcover) en is online te koop bij Bol.
Dit boek lees ik nu.