Ga naar de inhoud

Hoe je geld kunt verdienen met een boek

Levert toch geen pepernoot op, zo’n boek?

Boeken schrijven, dat levert toch nog geen pepernoot op? Dat zeggen veel mensen. Het ligt iets genuanceerder.

Zelf heb ik vier boeken geschreven. Dat was in de tijd tussen 2009 en 2019. Toen waren er ook wel heel veel thrillerauteurs, maar nog niet zo heel veel als nu. Mijn boeken liepen best lekker, dus ik denk dat ik zeker wel 20.000 euro daarmee heb verdiend. Bruto, dat wel, maar daar kun je best een paar keer goed van op vakantie. Uit eigen ervaring weet ik dus: je kunt met boeken wel wat geld verdienen.

Maar met businessboeken, zeggen veel mensen, daar valt geen droog brood mee te verdienen. Dat kost alleen maar geld. Ik wil graag vertellen hoe het volgens mij zit.

Eerst even over mijn ‘schrijverscarrière’. Mensen vroegen me wel eens, als je het schrijven zo leuk vindt, waarom ga je dat dan niet altijd doen? Waarom zeg je je baan bij het AD niet op en ga je alleen nog maar boeken schrijven? Er waren twee redenen die ik dan altijd noemde. Het eerste was dat ik dan mijn collega’s heel erg zou missen. Dat klinkt slijmerig, maar ik meende het ook nog. Het was waar, want ik zag mezelf niet in een kamertje zitten verpieteren.

De tweede reden: ik had gewoon heel erg leuk werk had, lekker hectisch en daar beleefde ik veel plezier aan beleefde. Dus ik zag het gewoon niet zo voor me om de hele dag alleen maar te schrijven. Het leek me niet zo’n leuk leven. Maar goed, ik kon er ook niet van leven dus dan is de keuze ook minder ingewikkeld. Ik ben ook geen Saskia Noort of Heleen van Royen.

Een boek per jaar

Het hangt ook een beetje vanaf hoe snel je schrijft. Want ik deed er ongeveer één, anderhalf jaar, soms twee jaar over, om een boek te schrijven. En als je dus heel veel schrijft, dan bouwt het natuurlijk wel op en is het makkelijker om er wel van te kunnen leven. Er zijn schrijvers die dat wel heel goed kunnen. Stephen King is een van de productiefste schrijvers die er is. In een rustig jaar heeft hij twee boeken, maar vaak zijn het er (veel) meer. In Nederland heb je Jeroen Windmeijer, onze eigen Dan Brown uit de polder. Die heeft ook minimaal elk jaar een nieuw boek. En Loes den Hollander, ik zeg altijd Tante Loes, maar ze is geen familie van mij. Dat is een thrillerauteur en die heeft ook elk jaar een nieuw boek. Dus dat werkt wel als je gewoon veel schrijft. Dan bouwt je aan een heel oeuvre.

Dan de ondernemersboeken. Veel mensen denken is dat je als ondernemer geen geld kunt verdienen aan je boek. Ook omdat de royalty’s bij een gewone uitgeverij niet zo heel erg hoog zijn. Dus je verdient 10, misschien 15 procent aan een boek. Als een boek met 20 euro kost, dan gaat er eerst nog BTW af en dan nog 15 procent daarvan. Dus dan kan je wel bedenken dat je heel veel boeken moet verkopen, wil je daar een beetje van kunnen gaan leven.

Maar er zijn heel veel andere manieren als ondernemer, als je een boek hebt, om toch daar geld mee te verdienen. Er zijn wel 10 manieren, maar goed, ik wil er vandaag 3 behandelen.

Advieswerk

1 En de belangrijkste is volgens mij dat je in de picture komt. Een voorbeeld daarvan is Paul Moers. Hij is consultant en heeft meerdere boeken geschreven. Elke keer komt hij met een nieuw concept. Paul Moers is heel goed met de media – journalisten kunnen hem makkelijk benaderen. Hij vertelt ook wel kritisch wat hij vindt van de bedrijven die hij in de gaten houdt als retailexpert. Dus als hij een boek uit heeft over winkelbedrijven, dan besteden ze vaak aandacht aan dat boek. Daar vinden grote bedrijven hem weer en die huren hem dan weer in. Dus dat is verdienmodel 1: consultantswerk. Voor een dag werk vraagt hij duizenden euro’s. In het e-boek dat ik nu aan het schrijven ben over geld verdienen met je boek ga ik daar dieper op in.

Samenwerkingen

De tweede manier om geld te verdienen met je boek is het aangaan van samenwerkingen. Misschien ken je Suzanne Aretz. Zij is culinaire auteur. Dus dat betekent dat ze alleen maar over eten schrijft. Dus ze schrijft kookboeken. Maar ze is ooit begonnen met een blog. En toen heeft ze ook wel gemerkt dat het heel erg veel uitmaakte of je een boek hebt geschreven. Dat tastbare. Print. Papier. Dat maakt nog steeds heel veel indruk, heeft zij gemerkt. Zij is nu heel populair en groot geworden; ze heeft ook haar eigen ginmerk. En ze heeft nu net een samenwerking gehad met een barbecuemerk. De barbecue van dat merk had ze al heel lang bij haar in de tuin staan. En doordat zij een bekendheid kreeg wilde dat merk wel een samenwerking aangaan met haar. Zij heeft zelf het bedrijf benaderd en gezegd dat ze het tijd vond dat er nu een keer een vrouw achter de barbecue stond. Dus dat heeft ze heel slim gedaan. Zij heeft ook wel eens verteld dat ze een interview in de Telegraaf had gehad. En dat ze daardoor een hele grote opdracht heeft gekregen. En of dat zonder dat interview ook zo was geweest, dat vraag ik me af. Want als je in de media bent, ben je zichtbaar. En dan weten mensen dat je er bent. En dan kunnen ze je ook vinden als ze iemand zoeken met jouw expertise. Zo simpel is het. Dus dat is nummer twee.

Spreken

Dan dan gaan we naar nummer drie. Er zijn ook heel veel auteurs die bij een sprekersbureau zijn aangesloten. Een vriend van mij heet Tijn Elferink. Hij is gezondheidsjournalist en hij heeft al een heel stel boeken geschreven. Een hele stapel al. Zijn laatste boek gaat over mantelzorg. Fijn dat je er bent, heet het. Hij is zelf ook mantelzorger. En hij heeft ook een goed verhaal. Hij zorgt zelf ook voor zijn moeder. Daarover heeft hij ook over verteld in onder andere het AD en NRC. En ook in andere media. En dan gaat het balletje rollen. Hij vertelt zijn verhaal. Hij vertelt hoe belangrijk het is dat mensen weten hoe ze dat nou moeten aanpakken. Omdat er zoveel regels en wetgeving is. En werkgevers die soms niet meewerken. Hij is bij een sprekersbureau aangesloten. En allerlei organisaties sturen hem in. Bijvoorbeeld de overheid. Maar ook bedrijven. Om te leren hoe ze werknemers het beste kunnen begeleiden als zij mantelzorger zijn. Voor spreekbeurt krijg je ook vaak een paar duizend euro. Dat is sneller verdiend dan een boek schrijven. Dus op die manier kun je ook je geld verdienen.

Dus geld verdienen met een boek. Kun je daar geld mee verdienen. Nee, misschien niet meteen met de verkoop van de exemplaren, want dat is geen vetpot over het algemeen. Maar de spin-off is vaak groot.

Ik heb nu drie manieren genoemd. Er zijn veel meer manieren. Die ga ik nog uitwerken in een boek. Daarover later meer.

Heb je nou zelf een goed idee en wil je zelf ook graag een boek schrijven? Boek dan een keer een gratis gesprek met mij in. Geef ik je drie tips om er een beter boek van te maken.


Volg me op Instagram: https://www.instagram.com/p/CuoWoxqI1l1/