
Home » Ga je een boek schrijven? Acht tips om je verhaal uniek te maken
Ga je een boek schrijven? Acht tips om je verhaal uniek te maken

-
Ellen
Samenvatting
Wil je een boek schrijven maar denk je: wie zit er nou op mijn verhaal te wachten? Over mijn vakgebied zijn al zo veel boeken geschreven. Snap ik, je wilt geen dertien-in-een-dozijnboek, je wilt een boek dat eruit springt. Hoe je dat doet – opvallen – vertel ik je hieronder.
1. Wees tegendraads
Heb jij in jouw vakgebied altijd net een iets andere mening dan je collega’s of concurrenten? Heb je scherpe opinies die schuren? Dan zit er in die eigenwijze houding van jou waarschijnlijk een tegendraads boek.
Een opdrachtgever die ik help met zijn boek heet Nils Vermeire en kijkt anders naar gamen dan veel ouders. De titel van zijn boek (publicatie in de zomer 2025) is dan ook Ga Toch Gamen. Hij vindt dat alle ouders lekker achter de pc, de Xbox of de Switch moeten kruipen en zich verdiepen in de rijke wereld van het gamen. Zijn kinderen mochten alles proberen en zijn er niet slechter van geworden. Hij wilde geen opvoedboek schrijven want regeltjes, dat vindt hij maar niks. ‘Als ik zo’n opvoedboek lees, dan ga ik bijna denken dat ik gek ben omdat ik het zelf radicaal anders doe.’
Inhoudsopgave
2. Vertel het eerlijke verhaal
Het glimmende verhaal van bijstandsmoeder naar multimiljonair met een bloeiende business: natuurlijk mag je je succes vieren. Alleen: niemand gelooft dat je nooit tegenslag hebt gehad. Dus mislukkingen, fouten, tegenvallers: die horen in je boek. Het kan een beetje eng zijn, om een flater te delen. Maar je leerde ervan. Hoe kwetsbaarder jij durft te zijn in je boek, hoe meer je lezers zich met jou kunnen verbinden. En hoe meer ze zich herkennen. Niemand heeft een perfect leven.
Stel je voor dat Oprah Winfrey nooit had gedeeld hoe haar jeugd was geweest. Als ze niet die rauwe werkelijkheid had gedeeld, hadden al die mensen die ze interviewde zich nooit zo opengesteld. Deel je flaters, vertel hoe miserabel je je voelde toen alles misging, deel wat je menselijk maakt.
Ninke van der Leck vertelt in haar boek 5 star business hoe ze door een diep dal ging toen ontevreden klanten hun geld terugvroegen (en ook hoe ze daar weer uit kroop). Griezelig om te delen? Zeker weten. Wil je lezen hoe het goed kwam: absoluut. Werd haar boek een bestseller? Yup.

3. Laat je lezers iets doen
Lezers houden van lezen. Toch schuilt er waarde in oefeningen. Juist door in actie te komen, gaat je lezer met wat ze heeft geleerd aan de slag. Dan blijft het hangen, het beklijft beter. Eveline den Boeft heeft in haar boek Sterk wijf in een zwak lijf oefeningen toegevoegd als bijlage van haar boek. In elk hoofdstuk verwijst ze naar een of meer van die meditatie-, ademhalings- en dansoefeningen.
Juist als je een vraag hebt (hoe kan ik een goede post maken op LinkedIn, om maar iets te noemen) dan is het super als iemand je met een praktisch boek helpt. Franck Fielemon schreef De perfecte post op LinkedIn. Hoe duidelijk wil je het hebben?
4. Vertel een verhaal
Het klinkt misschien overbodig, maar een boek is een verhaal, of het nou fictie is of non-fictie. Voer je lezer geen ai-teksten, schotel ze een lekker verhaal. Storytelling is een uitgelezen manier om je lezer te vermaken, te inspireren en te laten leren. Lezers voelen direct als een tekst niet menselijk is. Vertel waarom je dit boek schrijft. Laat je hart spreken. Maak een verhaal waarin je je lessen verweeft.
In het boek van businesscoach Veronique Prins vertelt ze over de basis van haar ondernemerschap: opgroeien als kind van een supermarktondernemer. Op haar 24e kocht ze met haar toenmalige echtgenoot een supermarkt en leende een miljoen euro van de bank. Ze sliep er een week slecht van maar ze deed het wel. Dat voorbeeld illustreert hoe belangrijk investeren is voor een onderneming. Dat doet ze zelf ook en dat leert ze ook haar klanten in haar coachingsprogramma. Met dit soort details en voorbeelden neemt ze je als lezer mee in haar boek De kick ass code voor succesvol ondernemen.
5. Maak je boek visueel aantrekkelijk
Je wilt dat jouw boek wordt gelezen. Zoals je je werkkloffie verruilt voor iets eleganters als je naar een feestje gaat, zo mag je boek er ook op zijn best uitzien. De inhoud telt in beide gevallen het zwaarst, maar gun die inhoud wel de allerbeste verpakking.
Erwin Wijman is journalist en auteur en heeft al een serie boeken geschreven met grappige titels als Wat je verkoopt ben je zelf en Succes met je grote auto. Een boek dat eruit springt qua vormgeving is Zo verkoop je alles. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het felle geel, roze en blauw, maar opvallen doet de cover. En dan is het ook nog eens ongewoon van vorm: vierkant in plaats van rechthoekig.
Opvallen doet ook het boek van Marissa Bonants. De cover is paars met groen en wit. Groen en paars komen terug in het binnenwerk van Tel uit je winst waar elk hoofdstuk begint met een groene pagina met paarse letters, de tussenkopjes zijn groen en paars en de kaders idem dito. Niet iedereen zal de kleurcombinatie appreciëren, de vormgeving is één geheel.
De mogelijkheden zijn legio: je kunt foto’s gebruiken die verwijzen naar gebeurtenissen in de tekst, je kunt infografics of tekeningen helderheid laten verschaffen en je kunt quotes met de tekst breken en verluchtigen. Je kunt ook strips gebruiken of een ongebruikelijke bladspiegel (veel wit en weinig tekst op een pagina of juist andersom). Pas wel op met zulke vormgevingstechnische vernuftigheid: bij het overschrijden van een tolerantiegrens denken je lezers: hé, wat een kermisboek en laten het liggen. Of ze pakken het juist op en denken: wat een goed boek. In het beste geval ondersteunt de vormgeving de inhoud op een onnadrukkelijke maar aantrekkelijke manier.
6. Geef extraatjes weg
Wil je je lezers iets extra’s bieden, iets exclusiefs, dan kun je extraatjes toevoegen aan je boek. Een checklist, een excel-sheet waarmee je lezer gemakkelijk berekeningen kan maken, meer inspirerende voorbeelden, een gratis e-book of een verwijzing naar een geestige video die precies jouw betoog ondersteunt, er is veel mogelijk. Je boek kan zelfs een extra inkomstenbron worden. Lees hier meer over hoe je geld kunt verdienen met je boek.
In het boek van Benjamin Deham (dat in juni 2025 bij mijn uitgeverij Elena Publishing verschijnt) krijgt elk hoofdstuk een QR-code. Als je die opent met je telefoon kom je bij een song op Spotify die perfect bij het verhaal past.
In haar boek Impact maken met humor deelt Malinca Verwiel tientallen video’s via QR-codes. Stuk voor stuk leuk om naar te kijken en een waardevolle aanvulling op haar inzichten die ze deelt in het boek. In het exemplaar dat ik heb zat ook een kaartje met ‘peptalk voor in de coulissen’ waarop zeven wijze lessen staan voor als je het podium op moet, zoals ‘je komt iets brengen’ en ‘jij bent leuk’.
7. Bedenk een unieke titel (en ondertitel)
Mark Haddon en Jonas Jonasson deden respectievelijk in 2003 en 2009 iets dat toen nog bijzonder was: ze brachten een boek uit met een extreem lange titel: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Twee knallers van bestsellers. Het waren beide romans, maar de trend was gezet.
Een titel is een goede manier om de aandacht te vangen. Dat kan met lengte (zie boven), met humor (ik vind Get Rich Lucky Bitch van Denise Duffield-Thomas zo’n gniffeltitel), met een opvallende uitspraak (Omringd door idioten spreekt miljoen lezers aan en maakte Thomas Erikson wereldberoemd) of met één woord dat eruit springt (Story van Robert McKee is een standaardwerk voor iedereen die een filmscript wil schrijven).
Wat ook kan: een eigen woord bedenken. Zo heeft Eveline den Boeft, die ik hierboven al noemde, in haar ondertitel het begrip ‘doe-pasbare tips’ verwerkt; een samentrekking van toepasbaar en doe-tips.
Je ondertitel bevat bij non-fictie vaak een belofte. Ik geef hieronder twee voorbeelden van Engelstalige boeken en een van een Nederlands boek.
- Free Yourself from Physical, Mental, Emotional and Spiritual Clutter Forever (Clear your clutter with Feng Shui van Karen Kingston);
- Finding Focus for a Fulfilling Life (Attention Span van Gloria Mark);
- Creëer een winstgevend bedrijf waar je gelukkig van wordt (Tel uit je winst van bovengenoemde auteur Marissa Bonants).
Het hoeft niet, zo’n belofte doen, maar het werkt – als je een doeltreffende weet te vinden – wel goed.
8. Werk samen met andere experts
Dit is een tricky tip. Jij bent de kenner dus het is jouw boek. Toch kan het in sommige gevallen helemaal geen kwaad om voor je boek toonaangevende mensen uit jouw vakgebied het woord te geven.
Iemand die dit heel goed heeft gedaan is Janneke van Heugten. Voor Vaker in de media. Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld (2024) sprak ze tientallen mensen uit de media: van de hoofdredacteuren van grote kranten en redacteuren van tv-programma’s tot verslaggevers van omroepen en chefs van vakbladen. Allen gaven zij hun eigen kijk op experts in de media en allen ondersteunden Jannekes verhaal.
Het boek is een aanrader trouwens, ik vind het vooral lekker om er telkens iets uit te pikken: elke keer leer je weer iets nieuws en leerzaams. Met een code die je in het boek vindt kun je ook nog eens korting krijgen op je lidmaatschap van VIDM (Vaker in de media, dat Janneke heeft opgericht).
Wil je je boekidee laten uitwerken maar weet je niet waar te beginnen? Lees hier wat je kunt verwachten van ghostwriting.
Vond je dit blog waardevol en wil je graag meer leren over boeken schrijven, publiceren en verkopen? Vul hieronder dan even je emailadres is, dan krijg je mijn tips als eerste.
Andere berichten

